Pengikut

wajib tolak

wajib tolak

29 Ogos 2013

Haram Tanda Putera: Pulau Pinang Semakin Jadi Singapork No 2tanda putera

TIDAK pernah berlaku dalam sejarah negara kita, sebuah filem diharamkan dari ditayangkan dalam sesebuah negeri.  Biasanya kalau diharamkan adalah diperingkat nasional melalui LPF (Lembaga Penapisan Filem).

Kes yang berlaku di Pulau Pinang hari ini adalah satu sejarah tersendiri bila Guan Eng mengambil keputusan bodoh dengan mengharamkan filem Tanda Putera dari ditayangkan di negeri tersebut, sebab dia beranggapan, bapaknya digambarkan dalam filem tersebut sebagai pencetus rusuhan 13 Mei.

Pendek kata, keputusan Guan Eng mengharamkan Tanda Putera adalah sebab masalah keluarganya, bukan kerana kepentingan negeri dan rakyat jelata.  Ini baru jadi Ketua Menteri, kalau jadi Menteri dan Perdana Menteri, penulis tak tahulah keputusan bersifat keluarga macam mana lagi akan dibuat Guan Eng

Itu satu hal, satu hal yang lain, Pulau Pinang sekarang seolah-olah sudah jadi macam negara Singapork (kebetulan kiblat sembahyang parti DAP) dimana segala-galanya boleh diharamkan kalau menyentuh perasaan dan sensitiviti anak beranak Lee.

Tapi gebang deras.  Demokrasi, kebebasan bersuara, kebebasan media, kebebasan berkarya dan apa jadah lain yang boleh buat tekak kembang, alih-alih filem sejarah macam ini pun DAP begitu takut orang Pulau Pinang tengok.  Macamlah panggung wayang ini satu-satunya medium untuk orang menonton filem tersebut. 

Masih lagi ada VCD, DVD, Blue Ray dan online streaming dimana rakyat boleh menonton dengan ada diantaranya secara percuma pulak tu.  Sekarang dah ada Astro First,  apa masalah?

Yang penting, nama nak menghalang rakyat Pulau Pnang dari terus menonton filem tersebut, tidak sama sekali.
Selepas ini penulis harap, UMNO dapat aturkan supaya Tanda Putera ini boleh diakses di laman Youtube, Red Bean Army (RBA) nak attack, masalah dia, kita pun sekarang ada jentera sosial media yang 10 kali lebih hebat dari RBA untuk counter semula tindakan RBA.

Apa pun, penyudah kepada keputusan penuh beremosi yang dibuat Guan Eng untuk mengharamkan Tanda Putera ini hanya menyerlahkan lagi tembelang DAP sebagai parti rasis yang hanya mengutamakan kepentingan satu kaum saja – Cina (selain ahli keluarga Lim).

Penulis katakan ’penuh beremosi’ sebab, sejak bila pulak Guan Eng ini faham pasal filem sehingga dia tahu sama ada filem tersebut perlu diharamkan atau tidak?  Apatah lagi dalam kes ini, Guan Eng belum tengok pun filem tu tapi dah buat keputusan untuk haramkan sebab ’dengar-dengar’ bapaknya digambarkan sebagai pencetus rusuhan 13 Mei 1969.

Macam inikah pembuat keputusan yang baik?  Haram/halal semata-mata berdasarkan dengar-dengar dan cakap orang?

Pengggiat seni di negara kita ini patut boleh mula rasa bimbang kalau DAP diangkat sebagai salah satu komponen dalam kerajaan persekutuan pada PRU14 nanti.  Kebimbangan yang disuarakan Norman KRU sebelum PRU13 dulu ada benarnya sebab pembangkang ini memang jelas anti dengan pembikin filem tempatan.

Sebelum DAP haramkan filem Tanda Putera di Pulau Pinang, satu lagi komponen pakatan pembangkang, PAS, telah menghalang pawagam dibina dalam daerah Bangi sebab kononnya menggalakkan maksiat.  Pelik tu dalam masa sama, rumah urut dan pusat karaoke bersepah pulak kat Bangi, apa tak maksiat ke semua tu?
Itu pun pelik ada juga seorang pengarah filem taik lalat besar ini yang gemar memuji pembangkang dan mengecam Norman KRU sebagai kebudak-budakan kerana mengeluarkan kenyataan tersebut.  Dia sendiri pun tidak akan dapat buat filem kalau tidak ada bantuan dari kerajaan melalui FINAS.

Betul tak sedar diri punya manusia, mentang-mentanglah bukan filem dia yang kena.

27 Ogos 2013

Isu Mesir, Pendirian Fathul Bari Bedasarkan Nasihat Mufti Madinah...

Pendirian Dr Fathul Bari dalam isu Mesir :
1. Kezaliman dan pertumpahan darah adalah dilarang di dalam islam
2. Pemerintah muslim yang mendapat kuasa melalui apa jua cara sekalipun adalah sah menurut islam. Lihat ulasan panjang Ibnu Hajar Al Asqalaani (wafat 852h) yang mengulas shahih alimam albukhari: telah berijmak ulama-ulama fiqh bahawa wajib mentaati imam yang merampas kuasa imam sebelumnya.dan ketaatan itu disebabkan oleh usaha untuk mengelakkan pertumpahan darah.
3. Jadi,kita sepakat tak setuju tindakan tentera menumpahkan darah. Mana mungkin individu bernama muslim menerima kejadian kejam seperti itu. Oleh itu,para ulama ahlussunnah yang konsisten antaranya mufti madinah syeikh soleh alsuhaimi; setelah beliau mengkritik tindakan kejam kudeta,beliau menyarankan supaya rakyat mesir pulang ke rumah ikut perintah darurat demi mengurangkan pertumpahan darah.
4. Hadis Nabi S.A.W  "bila berlakunya fitnah...patahkan busur-busur panah kalian,pukullah pedang-pedang kalian di batu,lazimilah rumah-rumah kalian.." (Riwayat ahmad)
5. Maka pesan Nabi S.A.W sangatlah jelas. Baginda bencikan fitnah dan pertumpahan darah kerana itu muslim yang jiwanya bersih pasti membenci hal yang berlaku.
6. Namun, oleh kerana belum ada kekuatan, tindakan yang dilakukan hendaklah rasional. Firman Allah: "hendaklah kamu persiapkan senjata-senjata dan kenderaan perang kamu sedaya mampumu dgn itu kamu akan menakutkan musuh-musuh allah dan musuh-musuh kamu".
7. Maka,apa kekuatan rakyat mesir?batu?demo?astaghfirullah.
8. Nabi Muhammad S.A.W membina kekuatan dengan berhijrah.
9. Sebelum berhijrah,berapa ramai sahabat Nabi S.A.W dibunuh kerana memeluk islam. Sumayyah dan ahli keluarganya. Bilal diseksa. Ibnu al-art diseksa..namun apa tindakan Nabi S.A.W ????? Demo? Bakar semangat supaya semua turun dijalanan? Berperang dengan arab jahiliyyah yang kuat ketika itu???? Jawapannya tidak! Nabi S.A.W himpun kekuatan dengan berhijrah.
10. Manakala keadaan rakyat mesir pada hari ini,sudah tentu mereka tidak mampu berhijrah. Namun apa yang boleh mereka lakukan adalah pulang terlebih dahulu ke rumah dan elakkan pertumpahan darah. Jika kudeta ini datang ke rumah dan cuba mengambil hak-hak mereka,maka pertahankanlah hak-hak tersebut walaupun nyawa tergadai. Tapi,sudah tentu pertumpahan darah pasti berkurang.
11. Sabda Nabi S.A.W : "sesungguhnya darah umat islam haram ditumpahkan..."

26 Ogos 2013

KURANG AJAR !!! DS @SHABERYC !!! REJIMEN ANARKI MENGHINA SULTAN !!! @PDRMSIA TOLONG SIASAT !!!


satu lagi penghinaan terhadap Sultan telah berlaku.sebelum ini Rakyat telah dikejutkan dengan seorang pentaksub PAS yang sudah berkira-berkira mahu MENGHAPUSKAN INSTITUSI SULTAN DAN RAJA menjelang tahun 2030.sekiranya anda belum tahu isu ini

UNTUK SELANJUTNYA
saya yakin gerakan terancang ini tidak hanya tertumpu kepada individu pentaksub PAS ini sahaja,malah gerakan MENGHAPUSKAN INSTITUSI SULTAN DAN RAJA ini dijalankan secara sistematik dengan melakukan 'character assasination' terhadap para Sultan.anda nak lagi gambar.lihat di bawah
ANDA NAK LINK FB ???


UNTUK SELANJUTNYA 
kepada Datuk Seri Shabery Cheek saya minta tolong siasat puak-puak PR yang suka menghina Raja ini.tolong cari sampai lubang cacing.kalau tidak,jangan terkejut pulak kalau mereka ni jatuhkan negara dengan membuat macam-macam lagi hal sekiranya semua ini berleluasa.
RENUNG-RENUNGKAN

Ada Cinabeng belum tengok tapi mahu cina lain tutup minda


Seorang Cina mahu cina-cina lain boikot dan komen mengenai Tanda Putera sebelum wayang itu ditonton sendiri. Kita ingat cina lebih pandai belajar di sekolah, lebih cekap berniaga, dan lebih maju dalam kerjaya tapi orang yang pandai, cekap dan maju tak bersikap tertutup sekali minda.

Berikut adalah mesej yang disebarkan:TERJEMAHAN MESEJ DI ATAS YANG MENUDUH ORANG LAIN SEBAGAI RASIS WALAUPUN HAKIKATNYA ORANG CINA KUAT SIKAP "KEKITAAN" YANG DIKENALI SEANTERO DUNIA DAN DI MALAYSIA, DAN SEGOLONGAN MEREKA MEMBUAT TUNTUTAN MELAMPAU UNTUK SEKOLAH CINA ADA DIBAWAH INI: 

Saya dengn ini menyeru kawan-kawan semua untuk bersama-bersama kita,
Berganding bahu untuk memboikot filem TANDA PUTERA yang jelas mempromosi budaya perkauman dan mncetuskan kebencian terhadap sesebuah komuniti.

[Padahal Tanda Putera hanya menggambarkan dan memberi suasana latar yang jelas dan nyata tentang suasana pergeseran antara kaum yang lahir dari gerakan subversif ketika zaman itu untuk difahami orang sekarang.]
Ayuhlah kita bersama-sama share di wall kita masing-masing agar masyarakat memboikot filem ini,
Jangan dibiarkn filem yang berunsur perkauman ini ditonton dan mendapat sambutan bagi mngelakkan berlakunya ketidaktenteraman di kalangan masyarakat.

[Filem ini diboikot walaupun dia berdasarkan fakta dan peristiwa sejarah tapi mereka mahu sokong filem yang menonjolkan perkauman rasis yang dibuat secara halus dan guna streotyping terhadap kaum lain yang begitu berleluasa oleh pengusaha filem bukan Melayu.]
Filem yang diberikan judul sebagai TANDA PUTERA ini kononnya diterbitkan demi meningkatkan semangat patriotik dikalangan masyarakat. Kononnya filem ini berasaskan sejarah, namun sebnarnya sejarah yang digunapakai itu telah diubahsuai scara total demi kepentingan politik pihak tertentu. 
[Jelas mereka takut terdedah sejarah yang mereka mahu diubahsuai melalui buku May 13 tulisan Dr Kua Kia Soong. 

Mereka khuatir pembohongan yang dilakukan berdasarkan bertia fiksyen dan khabar angin oleh wartawan asing dan diplomat asing yang terkurung seperti rakyat kebanyakkan bawah curfew diketahui orang ramai. 

Maka taktik Anwar dan cinabeng selalunya adalah tuduh mereka atas lebl yang sebenarnya sesuai buat diri mereka.]
Filem yang berlatarbelakangkan penceritaan kisah 513 ini telah diolah secara licik demi mengubah sejarah sebenar negara seterusnya mencetuskan kebencian dan ketidaktenteraman kaum.
Sebelum PRU yang lpas, filem ini telah ditayangkan secara tidak rasmi kepada masyarakat dan pelajar universiti. Menurut individu yang pernah menonton filem tersebut, kononnya orang cina yang telah memulakan insiden berdarah terhadap orang-orang melayu. 
NAMPAKNYA CINABENG INI AJAK BOIKOT PADAHAL DIA SENDIRI TAK PERGI TONTON.

Kejadian bermula dengan kumpulan subversif membunuh pekerja UMNO yang sedang tampal poster pilihanraya. 

Sejarahnya adalah kumpulan subversif itu berbangsa Cina, tapi ada juga kumpulan subversif dari kaum lain tetapi realitinya ia amat sedikit berbanding kaum Cina. Dalam Tanda Putera, ada babak di mana kumpulan subversif menyerang pegawai polis berbangsa Cina. KEnapa itu tak jadi isu?

Adakah Cina mahu lari dari realiti dan watak-watak subversif dimainkan secara bohong oleh kaum bukan Cina?]
Salah satu insiden dahsyat yang dipaparkan kononnya telah berlaku di dalam sebuah panggung wayang, telah tertera pada skrin tulisan cina yang berbunyi 'orang cina segera tinggalkan panggung' dengan tiba-tiba, maka orang cina pun berpusu-pusu meninggalkan panggung. Sementara orang melayu yang tidak faham akan maksud tulisan tersebut tidak mengambil tindakan yang serupa, maka akhirnya mereka telah dibunuh secara kejam di dalam panggung tersebut.
[Sekali lagi, orang Cina mahu menutup suatu peristiwa yang berlaku dan didokumentasi oleh polis. 

Mereka malu bahawa kumpulan subversif bersikap rasis dan kumpulan subversif terdiri dari kaum mereka maka perkara ini perlu ditutup dari lipatan sejarah kaum pendatang yang rasis ini.] 
Hasil tulisan: SAMC CHEN
Tarikh: 22.08.2013

Baca kisah Cinabeng-cinabeng lain yang di ABITW SINI.

20 Ogos 2013

WAJIB BACA:Apa Yang Umat Islam dan Orang Melayu Perlu Tahu Tentang Anjing


SEJAK kebelakangan ini terdapat ramai umat Islam di negara ini, terutamanya yang Melayu membela anjing walaupun haiwan itu termasuk dalam kategori najis mughalazzah iaitu jika terkena air liur atau terpegang badan anjing yang basah maka wajib dibasuh dengan air yang bercampur tanah sekali diikuti dengan enam kali air yang bersih.

Antara alasan-alasan yang mereka beri:

1) Tidak terdapat dalam al-Quran yang menyatakan orang Islam tidak boleh membela anjing.

2) Rasullullah SAW tidak pernah mengharamkan orang Islam membela anjing.

3) Anjing juga seperti haiwan-haiwan yang lain adalah makhluk Allah.

4) Terdapat ramai pemimpin-pemimpin Islam di negara luar juga membela anjing malah ada yang membiarkan anjing mereka memasuki rumah dan bilik tidur.

5) Ramai penganut-penganut Islam di negara-negara Arab, Pakistan dan Afghanistan membela anjing.

6) Ada kisah yang menceritakan tentang tiga orang pemuda terkurung di dalam gua bersama seekor anjing selama 300 tahun, kemudian dibebaskan Allah yang mana dikatakan pemuda-pemuda tersebut termasuk anjing mereka dimasukkan Allah ke dalam syurga.

7) Ada kisah di Amerika seorang penganut Islam yang buta kedua-dua matanya mempunyai seekor anjing penunjuk jalan untuk ke masjid.

8) Terdapat sebilangan ustaz-ustaz dan guru-guru agama yang berpendapat tidak salah orang Islam membela anjing.

Seperkara lagi, benarkah Rasullullah ada bersabda: "Tidak akan masuk Malaikat Rahmat ke dalam rumah seseorang Islam itu yang mana di rumah tersebut ada membela anjing."

JAWAPAN

Pada dasarnya, ketetapan najis bagi air liur anjing ini dipandang daripada dimensi yang bersifat ritual, bukan rasional, sehingga tidak harus ada alasan logik. Dimensi akal masih jauh daripada kesempurnaan untuk menganalisis secara teliti tentang najis air liur anjing.

Memang, agama tidaklah diukur dengan akal. Sayidina Ali mengatakan: "Andaikan agama diukur dengan akal, maka mengusap sisi bawah muzah (sepatu) lebih utama daripada mengusap sisi atasnya. Dan Rasulullah SAW telah mengusap di atas dua sepatu." (riwayat Abu Dawud).

Ada yang berpendapat apa salahnya memelihara anjing kerana ia juga makhluk ciptaan Allah SWT. Lagi pula, ia sangat taat pada tuannya. Sebab itu agama Islam tidak boleh dikias sesuka hati mengikut perasaan.

Apa yang digaris oleh Islam dalam syariatnya ialah lebih kepada menjaga kemaslahatan penganutnya. Bukan sekadar menyuruh Muslim membuat itu dan meninggalkan ini, malahan lebih daripada itu.

Sebagai pembuka perbincangan, suka saya nukilkan beberapa dapatan kajian saintifik yang kebanyakan kita tidak mengetahuinya.

Walaupun sesuatu suruhan dan tegahan yang dinyatakan oleh Allah dan rasul-Nya pada awalnya diterima oleh sahabat dan para salaf soleh dengan tanpa bantahan, tanpa bertanya hikmah mahupun falsafah di sebaliknya. Tetapi mutakhir ini, kebanyakan tegahan dan suruhan dapat dibuktikan hikmah dan falsafahnya.

Antaranya, kenapa najis kedua ini diwajibkan membasuhnya tujuh kali dan salah satunya dengan tanah? Sains ada jawapannya.

Sebanyak 79.7 peratus penderita barah payudara ternyata sering berdampingan dengan anjing seperti memeluk, mencium, menggendong, memandikan dan semua aktiviti perawatan anjing. Hanya 4.4 peratus pesakit yang tidak memiliki haiwan peliharaan. Di Norway, 53.3 peratus daripada 14,401 pemilik anjing mengidap barah.

Ternyata barah pada anjing dan manusia disebabkan oleh virus yang sama iaitu mammary tumor virus (MMTV).

Dalam satu kajian oleh para penyelidik Munich Universiti mengenai kuman yang dibawa oleh anjing dan kesannya pada manusia, menunjukkan 80 peratus punca penyakit payudara berpunca daripada kuman yang dibawa oleh anjing.

Dari sudut fiqh, suka saya kemukakan pandangan Imam al-Syafie sebagai pandangan yang terpilih dengan beberapa alasan tanpa memperkecilkan pandangan mazhab lain. Ini kerana rakyat Malaysia berpegang dengan mazhab al-Syafie.

Pendapat Pertama: Anjing adalah najis keseluruhannya, sama ada kecil atau besar adalah najis, berdasarkan adanya perintah mencuci bejana yang dijilatnya sebanyak tujuh kali. Bahkan, menurut pendapat Imam al-Syafie tentang najisnya anjing ini termasuk najis mughallazah (najis berat).

Sebab mencuci bejana yang kena najis tersebut sampai tujuh kali dan satu kali di antaranya harus dicampuri dengan debu tanah. Ini adalah pendapat mazhab al-Syafie dan Hanbali yang amat ketat dalam persoalan anjing. Pendapat ini diikuti umumnya kaum Muslimin di Malaysia dan yang bermazhab al-Syafie.

Terdapat dua dalil yang menjadi hujah bagi pendapat pertama ini. Dalil Pertama berdasarkan kaedah Qiyas.

Menurut mereka anjing dan babi serta yang lahir daripada keduanya adalah najis, termasuk keringatnya. Suruhan Rasulullah SAW untuk membasuh bekas yang diminum oleh anjing adalah dalil bagi menunjukkan najisnya lidah, air liur dan mulut anjing.

Memandangkan lidah dan mulut adalah anggota utama di mana tanpa lidah dan mulut haiwan tersebut akan mati kerana tidak boleh mendapatkan makanan dan minuman. Jika lidah dan mulut dikategorikan sebagai najis, maka sudah tentu lain-lain anggotanya adalah najis juga.

Selain itu, air liur anjing terhasil daripada peluhnya sendiri, maka jika peluh yang keluar daripada mulut (air liur) adalah najis, maka sudah tentu peluh yang keluar daripada seluruh badannya adalah najis juga.

Imam An-Nawawi menyebut di dalam Al-Minhaj: "Yang disebut najis itu adalah setiap cecair yang memabukkan, anjing babi dan apa-apa yang lahir daripada keduanya…" (Mughni Al-Muhtaj, Khatib Syarbini:1/110).

Kata al-Qardhawi, hukum membela anjing sebagai binatang kesayangan (hobi) adalah haram, yakni diharamkan oleh Rasulullah. Dalilnya: Daripada Sufyan bin Abu Zuhair, bahawa Nabi SAW bersabda: Barang siapa memelihara anjing bukan untuk menjaga ladang atau ternak, maka setiap hari pahalanya berkurangan satu qirath. (riwayat Bukhari dan Muslim dan semua ahli hadis yang lain).

Inilah juga pendapat majoriti mazhab Syafie, Hanbali, Maliki dan Zahiri (al-Majmuu', IX/234)

Daripada Abdullah bin Umar dia berkata: "Aku mendengar Nabi SAW bersabda: Sesiapa memelihara anjing selain anjing untuk berburu atau anjing menjaga binatang ternak, maka pahalanya akan berkurang dua qirath setiap harinya." (Riwayat Bukhari no. 5059 dan Muslim, no: 2940).

Juga daripada Ibnu Umar RA berkata: "Rasulullah SAW memerintahkan supaya membunuh anjing kecuali anjing untuk berburu atau anjing untuk menjaga kambing atau menjaga haiwan ternak. (riwayat Muslim no. 1571)"

Antara alasan-alasan fuqaha seperti Ibnu Hajar ialah

1. Ia menakutkan jiran dan orang lalu lalang di luar rumah atau orang yang mengunjunginya.

2. Berkurangnya pahala kepada pemeliharanya.

3. Keengganan Malaikat masuk rumah yang ada anjing.

4. Ada anjing yang menjadi daripada jelmaan anjing (anjing hitam pekat).

5. Tabiat anjing yang suka menjilat dan kenajisan jilatan itu mungkin menyukarkan pemeliharanya. (al-Fath, X/395)

Ada pendapat yang mengatakan ia makruh sahaja kerana tiada larangan yang tegas, demikian kata Ibnu Abdil Barr (at-Tamhid, 14/221).

Imam al-Nawawi berpendapat bahawa selain alasan untuk tiga tujuan membela anjing yang diharuskan melalui sabda baginda, iaitu boleh atau tidak membela anjing selain menjaga ternakan, menjaga tanaman dan memburu. Baginda mengharuskan sekiranya anjing itu dipelihara untuk menjaga keselamatan rumah dan tuan. Ini kerana alasan keharusan yang terdapat dalam hadis menunjukkan keperluan untuk membela anjing dengan adanya keperluan.

Namun, ini tidak bermaksud anjing disimpan dalam rumah kerana Nabi SAW telah menegaskan bahawa Malaikat (rahmat) tidak akan memasuki rumah yang terdapat anjing, sekali gus mengelak sebarang kemudaratan yang mungkin berlaku kerana anjing.

Ini kerana tuan rumah tidak akan dapat memantau setiap gerak geri anjing sepanjang di dalam rumah. Juga dikhuatiri jilatan yang sukar dikesan bila kering. Justeru mengelak itu adalah lebih baik.-- SUMBER

DAP Patut Belajar Erti Malu Dengan Cermin Muka Sendiri


BUKIT MERTAJAM, 19 Ogos – “Sudah tiba masa DAP ambil cermin dan cermin muka sendiri. DAP patut malu kerana mencemuh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang mengendalikan para pengundi berjumlah jutaan orang sedangkan DAP gagal sama sekali mengendalikan proses pemilihan Jawatankuasa Eksekutif (CEC) yang hanya melibatkan lebih kurang dua ribu orang,” ujar Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Datuk Musa Sheikh Fadzir.
Beliau berkata demikian apabila DAP dilihat masih berkeras tidak mahu mengakui kesilapan berhubung kontroversi pemilihan CEC.

dap-rasis-india-dinasti-kroni-tak-demokratik-demokrasi-pemilihan-kotor-ros-ahli-bantah-pejabat

Malah katanya lagi sikap Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang sering menuding jadi menyalahkan pihak lain bagi memberi gambaran kononnya parti DAP ‘bersih dan mulia’ amat memalukan.
“Walaupun DAP telah bersetuju untuk mengadakan semula pemilihan CEC namun sikap Guan Eng yang terus-terusan tidak mahu mengaku salah dilihat sebagai ego dan angkuh”, katanya.
Kini, nama Perdana Menteri Datuk Seri Najib pula dilibatkan dalam kontroversi mereka. “DAP tak sedar diri. Masalah CEC adalah masalah parti mereka. Ahli-ahli mereka sendiri yang tidak berpuas hati dan membuat aduan. Apa kena mengena dengan Perdana Menteri?
“Perdana Menteri banyak kerja lain lagi nak buat. Ini semua politik murahan mereka kononnya mahu rakyat tahu bahawa parti mereka bersih dan tidak bersalah. Ini semua salah orang lain. Kami di Pulau Pinang ini sudah biasa dengan sikap DAP. Apa sahaja masalah yang timbul semuanya salah orang. Mereka sentiasa betul,” ujarnya kepada UMNO-Online.
Tambah Musa, DAP seharusnya memperbetulkan parti sendiri sebelum terus-terusan mengkritik pihak lain seperti apa yang mereka lakukan kepada SPR. Tuduhan demi tuduhan memburukkan SPR akhirnya terpalit ke muka mereka sendiri.
“Apa sahaja perkara buruk yang mereka tuduh SPR kini terkena batang hidung mereka sendiri. Jadi, perbetulkan parti sendiri dulu. Tidak perlu nak heret orang lain apatahlagi nak heret Perdana Menteri dalam masalah mereka. Cukup-cukuplah bermain politik murahan.
“Kita lihat sahajalah ketelusan DAP pada pilihan semula CEC nanti. Adakah mereka akan benar-benar telus atau terus bermain sandiwara,” ujarnya lagi.
Kontroversi pemilihan CEC bermula apabila DAP mengakui terdapat salah kira undi selepas beberapa hari pemilihan tersebut diadakan. Ahli-ahli DAP pula mula bersuara apabila hak mereka untuk mengundi pada pemilihan tersebut dinafikan.
Hasil aduan ahli-ahli DAP, ROS telah menjalankan siasatan dan pada 30 Julai lalu, ROS mumutuskan DAP perlu mengadakan pemilihan semula CEC selepas pihak ROS tidak berpuas hati dengan penjelasan yang diberikan oleh DAP berhubung penyelewengan pengundian dan manipulasi undi membabitkan 547 perwakilan pada pemilihan tersebut. - MediaUMNO