Pengikut

wajib tolak

wajib tolak

30 April 2014

Video : Gaduh maki hamun darah daging PKR

HUDUD : Hanya Umno sahaja yang sokong Pas


MACHANG 25 April - Kerajaan Pas Kelantan menyambut baik kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang menegaskan bahawa kerajaan Pusat tidak pernah menolak hudud sebagai hukum yang ditetapkan oleh Allah SWT.
Sambil bersyukur dengan kenyataan itu, Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah berkata, perkembangan tersebut amat positif dan diharap akan dapat memberikan laluan yang lebih mudah kepada Pas untuk melaksanakan hukum hudud di negeri ini.
"Pas harap kenyataan Perdana Menteri itu akan memudahkan kita apabila membentangkan usul rang undang-undang persendirian pada sidang Dewan Rakyat nanti.
"Kita juga berharap dengan kenyataan Perdana Menteri ini sebagai suatu jaminan bahawa Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) terutamanya UMNO akan menyokong Pas apabila usul rang undang-undang itu dibentangkan nanti," katanya.
21 April 2014

Mana KDN ? Kaum Cina Semakin Biadap


                                                                       SUMBER

11 April 2014

Peristiwa Memali : Musa Hitam Adalah Menteri KDN .

 

SEMASA saya menjadi Perdana Menteri, masalah keselamatan negara dipikul bersama oleh saya dan Timbalan Perdana Menteri.

Adakalanya saya memegang jawatan Menteri Pertahanan dan Timbalan Perdana Menteri memegang jawatan Menteri Dalam Negeri yang bertanggungjawab ke atas polis.

Adakalanya apabila saya tentukan saya sebagai Perdana Menteri akan mengambil tugas Menteri Dalam Negeri, maka Timbalan Perdana Menteri akan dilantik sebagai Menteri Pertahanan.

Hanya beberapa kali apabila keadaan mendesak maka jawatan Menteri Pertahanan diberi kepada menteri biasa. Amalan ini disebabkan soal keselamatan negara begitu penting.

 Pada 20 November 1985, saya mengepalai satu rombongan swasta yang amat besar kerana saya anggap terdapat banyak peluang dagangan dengan negara China yang baru sahaja dibuka untuk penyertaan peniaga luar.

Saya tidak ingat yang Tun Musa Hitam datang berjumpa saya untuk saya tidak pergi ke Beijing tetapi beliau berada di lapangan terbang bersama dengan ramai orang yang ingin ucap selamat pemergian saya ke China. Pada waktu itu pun saya tidak ingat yang Tun Musa menasihat supaya saya tidak pergi luar negeri.

Kejadian peristiwa Memali berlaku pada 19 November 1985, sehari sebelum saya terbang. Memanglah dalam operasi polis seperti ini kemalangan boleh berlaku. Empat anggota polis terbunuh dan 16 penjenayah. Ramai juga yang cedera.

Saya begitu yakin yang Timbalan Perdana Menteri dapat menangani keadaan sehingga saya melantik beliau sebagai Pemangku Perdana Menteri.

Beliaulah yang menjawab YB Tuan Gooi Hock Seng (Bukit Bendera) yang telah mohon menangguh mesyuarat Dewan Rakyat pada 20 November 1985 untuk membincang “Perintah Berkurung akibat Pembunuhan di Baling Kedah” (Hansard).

Saya kembali ke tanah air pada 28 November 1985. Semasa berada di luar negara tidak ada apa-apa yang berlaku yang tidak boleh ditangani oleh Timbalan Perdana Menteri yang memangku jawatan Perdana Menteri.

Sesuatu jawatan mempunyai tanggungjawabnya. Dari segi tindakan terhadap jenayah tanggungjawab ini dipikul oleh anggota polis. Dari segi keputusan mengambil tindakan terhadap ancaman keselamatan negara yang besar, menteri bertanggungjawab. Sekurang-kurangnya merestui tindakan.

Tun Musa telah akui beliau bertanggungjawab. Dalam sistem Kabinet yang kita amalkan, semua anggota Kabinet terutama Perdana Menteri bertanggungjawab.

Saya tidak fikir Tun Musa telah ramal tentang kehilangan nyawa yang akan berlaku hasil keputusan yang dibuat olehnya. Seperti yang disebut olehnya di waktu menjawab usul oleh YB Tuan Gooi Hock Seng, “adalah menjadi tugas dan tanggungjawab kerajaan untuk memastikan supaya keselamatan negara wujud pada setiap masa demi kesejahteraan rakyat jelata dan demi kestabilan negara pada keseluruhannya. Sebab itulah kerajaan tidak akan berkompromi………..”

Soal peristiwa saya kononnya tidak ada dalam negeri semasa peristiwa berlaku bukan disebar oleh saya. Dalam buku saya pun saya tidak sebut perkara ini. Yang diketahui umum ialah Tun Musa ialah Menteri Dalam Negeri, di samping menjadi Timbalan Perdana Menteri pada masa itu.

Sebagai Menteri Dalam Negeri rundingan dan laporan oleh Ketua Polis Negara dibuat kepadanya. Menteri Dalam Negeri juga terlibat dalam memutuskan tindakan yang diambil. Jika hanya apabila semua berjalan dengan baik pengakuan bertanggungjwab dibuat, tentulah ini kurang manis.

Harus diingat bahawa anggota polis dibunuh sebelum polis menembak balas. Amat malang sekali sementara kematian Ibrahim dan pengikutnya diingati, bahkan dilaung sebagai syahid, kematian anggota polis yang menjaga keselamatan kita dilupakan.

Ya. Sepatutnya insiden ini tidak berlaku. Tetapi sanggupkah kita membiar sehingga sesuatu itu sudah melarat baru kita ambil tindakan. Lihatlah keadaan yang sedang berlaku di beberapa negara sekarang ini kerana polis tidak dibenar bertindak secara berkesan.

OLEH: TUN DR MAHATHIR
Tarikh: April 11, 2014

Sumber: www.chedet.cc

10 April 2014

HUDUD : Pas keseorangan dalam PR


KDN Lulus Warganegara kaum Cina Penyokong DAP Jadi Rakyat Malaysia ?

 

Masa pemilihan agung UMNO tempoh hari, antara yang menarik perhatian adalah calon Naib Presiden, Zahid Hamidi. Beberapa kenyataannya dilihat telah menyebabkan dia menerima sokongan besar, bahkan ada sesetengahnya berpendapat, sekiranya dia bertanding sebagai Presiden UMNO pun, dia boleh menang pada ketika itu. Dan ramai pula yang menjuih bibir dan berkata, panas Zahid Hamidi itu tidak akan lama kerana apa yang dilakukannya hanyalah mencari populariti semata-mata.

Entahkan betul, tetapi kebetulannya terlalu luar biasa. Antara janji besar yang dibuat untuk mendapatkan sokongan adalah janji Operasi Membantera PATI dan amaran keras kepada penggiat media yang sentiasa mencipta masalah Kerajaan. Ternyata, selepas menang, Zahid bagaikan terlupa dengan janji-janjinya sendiri.

Ng Wei Aik merupakan ADUN DAP yang paling kuat pegangan Cinanya. Dia sanggup melakukan apa-apa sahaja hatta menghina golongan yang dilabelkannya sebagai pendatang, melengking-lengking bagaikan anjing putus ekor apabila ada desakan agar Kerajaan Negeri Kedah menuntut Pulau Pinang dikembalikan kepada Kedah atau bayaran pajakan dinaikkan dari RM10,000 menjadi RM10 juta setahun. Ng Wei Aik pernah mengeluarkan kenyataan bahawa dia sebagai rakyat Pulau Pinang, tidak rela Pulau Pinang ‘dijajah’ kembali.
1

Berita tentang hampir 1000 orang Cina yang merupakan bekas warganegara Malaysia tersadai di seluruh United Kingdom dan kini tidak mempunyai negara setelah mereka melepaskan kewarganegaraan Malaysia dalam usaha untuk menjadi warganegara United Kingdom sudah mula diperkatakan. Lebih diperkatakan lagi ialah apabila Menteri Dalam Negeri memberi jaminan Malaysia akan membantu Cina-Cina tersebut untuk kembali ke negara ini dan menguruskan kerakyatan mereka.

Menariknya, usaha-usaha untuk membantu Cina-Cina bekas warganegara Malaysia itu dipelopori oleh Ng Wei Aik.

1Baik sungguh hati Menteri KDN Malaysia. Baik sungguh layanan yang diberikan kepada golongan pengkhianat yang sudah tentulah sepanjang berada di United Kingdom kerja-kerja mereka ialah memburuk-burukkan Malaysia bagi memudahkan mereka diterima sebagai rakyat atau penduduk United Kingdom. Baik sehinggakan anjing yang menggigit setelah diberi makan pun, masih boleh dipeluk, dibelai dan tidak mustahil juga diberikan hamparan karpet merah untuk menyambut kepulangan mereka ke negara ini.

Mengapa agaknya DAP bersungguh-sungguh mahu membantu Cina-Cina yang telah mengoyakkan kerakyatan Malaysia mereka? Sudah tentulah kerana DAP melihat mereka sebagai penyokong setia yang sanggup memburuk-burukkan Malaysia demi menaikkan DAP. DAP tidak akan membantu kalau tidak mendatangkan keuntungan kepada parti tersebut.

Golongan terbabit tidak sepatutnya diberikan keistimewaan sebagai rakyat Malaysia lagi. Kalaupun terlalu baik hati dan tidak sampai hati melihat mereka terperangkap di antara sempadan negara memandangkan status mereka sekarang adalah rakyat tidak bernegara, Malaysia bolehlah membenarkan mereka masuk ke negara ini. Namun mereka tidak boleh dibenarkan menjadi rakyat walau dengan apa cara sekalipun. Sebaliknya mereka hanya perlu diberikan kad pengenalan merah yang tidak memberikan hak kepada mereka untuk mengundi. Mereka diharamkan sama sekali daripada menjadi rakyat Malaysia pada masa-masa hadapan. Begitu juga dengan keturunan mereka yang pada sepanjang waktu hanya boleh memegang kad pengenalan merah dan berstatus penduduk tetap.

Malaysia bagi golongan tersebut hanyalah pilihan terakhir. DAP pada sepanjang masa seringkali menyatakan Kerajaan Malaysia menzalimi orang Cina dan tidak memberikan hak sama rata kepada masyarakat Cina. Anehnya, DAP yang bersungguh-sungguh pula ingin membantu Cina-Cina bekas warganegara itu untuk kembali menetap dan menjadi rakyat Malaysia walaupun mereka sendiri yang menyatakan Kerajaan Malaysia yang ditunjangi oleh UMNO zalim serta tidak berhati perut selain melakukan pembersihan etnik.

Tidak salah Malaysia membantu mereka atas dasar kemanusiaan tetapi TERLALU SALAH sekiranya kerakyatan mereka dikembalikan sedangkan semua orang tahu, hati perut dan fikiran mereka bukan di Malaysia, sebaliknya di negara asing yang bagi mereka jauh lebih baik berbanding Malaysia. Lebih SALAH lagi ialah jikalau Kerajaan Malaysia membenarkan mereka menentukan kerajaan kerana golongan pengkhianat tersebut tidak akan teragak-agak untuk mengkhianati negara ini dengan apa-apa cara sekalipun demi untuk mendapatkan kerakyatan dari negara berkulit putih.

Tetapi seelok-eloknya, biarlah mereka mampus kering di sempadan mana-mana negara kerana sesungguhnya itulah balasan bagi pengkhianat yang tidak tahu berfikir dan tidak tahu berterima kasih. Tak perlulah KDN cuba berlagak baik dan berhati mulia kerana kebaikan serta kemuliaan hati yang ditunjukkan kepada golongan tersebut tidak akan disyukuri sebaliknya mereka akan menjadi musuh dalam selimut yang mahu melihat Malaysia ranap dan lingkup!--MYKMU
 

08 April 2014

Tian Chua Hina Umat Islam Pulau Pinang?                                                                  SUMBER

07 April 2014

HUDUD: UMNO Sokong DAP Tolak. Siapa Musuh PAS Sebenarnya ?


KUALA LUMPUR 4 April - ‘Dinasti Lim’ DAP perlu tampil ke hadapan dan menyatakan pendirian parti itu terhadap hasrat Kerajaan Pas Kelantan membawa usul rang undang-undang persendirian berkaitan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (2) Kelantan 1993 ke Parlimen.
Setiausaha Agung Pemuda MCA, Leong Kim Soon berkata, Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng yang ke­dua-dua jawatan Penasihat DAP dan Setiausaha Agung DAP mereka belum disahkan tidak wajar mendiamkan diri ketika Pas bersungguh-sungguh untuk mewujud dan melaksanakan hukum hudud di Kelantan.
“Kedua-dua Lim ini mendiamkan diri kerana mereka tidak sanggup mengguris hati pemimpin Pas dan pada masa sama menyatakan pendirian menyokong pelaksanaan undang-undang Islam.
“Sekiranya DAP benar-benar menentang pelaksanaan hudud, kenapa tidak berterus-terang sahaja untuk menunjukkan betapa beraninya parti itu dan sekiranya DAP bersetuju dengan Pas pula, kenapa parti itu tidak menyatakan bahawa hukum hudud adalah polisi yang dipersetujui bersama dalam pembangkang," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Kelmarin, Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob berkata, kerajaan negeri melalui Ahli Parlimen parti itu akan membawa usul rang undang-undang persendirian dalam sidang Dewan Rakyat akan datang bagi melaksanakan hukum hudud di negeri itu menjelang 2015.
Sementara itu, mengulas mengenai pendirian Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Karpal Singh yang tidak bersetuju mengenai pelaksanaan hudud di Kelantan, Kim Soon berkata, pandangan Karpal itu hanya pandangan peribadi dan tidak boleh mewakili pendirian DAP.
“Karpal meletakkan jawatan sebagai Pengerusi DAP dan dia sekarang hanya seorang Ahli Parlimen biasa. Karpal tidak boleh lagi bercakap bagi mewakili pendirian DAP dan tanggungjawab itu perlu dinyatakan sendiri oleh kedua-dua Lim ini," katanya.
Menurut Kim Soon, pelaksanaan enakmen mengenai hukum hudud itu akan memberi kesan kepada setiap individu bukan Islam yang berada di Kelantan.
“Sekiranya Karpal boleh membantah hudud dan berpendapat perkara itu bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan, kenapa kedua-dua Lim ini tidak boleh menyatakan pendirian mereka kepada semua orang, mereka sepatutnya menyatakan kesungguhan untuk menolak hudud," katanya.