Pengikut

wajib tolak

wajib tolak

28 Oktober 2011

Muslihat desak Pahang bayar tuntutan balak

MUSLIHAT semata-mata! Itu yang boleh dikatakan tentang desakan sebuah syarikat pembalakan terhadap kerajaan negeri Pahang agar menjelaskan segera tuntutan RM37.13 juta yang berkaitan dengan usaha mengeluarkan saki-baki hutan dari kawasan 10,000 ekar di Mukim Bebar, Pekan.

Ini kerana beberapa proses perundangan berkaitan dengan tuntutan itu belum lagi muktamad serta satu kes lagi yang melibatkan tuntutan oleh kerajaan negeri terhadap syarikat yang sama bagi mengetepikan penghakiman RM37.13 juta itu, yang perbicaraannya ditetapkan pada Januari 2012, di Mahkamah Tinggi Kuantan.

Tetapi, pengarah-pengarah syarikat ini dan disokong oleh beberapa pemimpin parti pembangkang cuba mewujudkan gambaran yang salah bahawa kerajaan negeri ingkar keputusan mahkamah dan melabel dengan teruk sekali kepimpinan Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob.

Bagi menyokong gambaran salah ini, pelbagai usaha dilakukan. Terbaru, menganjurkan 'mogok lapar berganti-ganti' (minum boleh pula!) oleh 10 ahli lembaga pengarah syarikat berkenaan di depan sebuah kuil di Segambut, Kuala Lumpur.

Semasa meninjau mogok lapar ini, seorang daripada pemimpin parti pembangkang yang juga ahli Parlimen di Selangor dilaporkan berkata, "Kerajaan negeri Pahang tidak hormat kepada undang-undang. Mahkamah telah pun membuat keputusan, janganlah mengaburi pihak awam. Bagi sebuah kerajaan negeri tidak mengendahkan langsung keputusan mahkamah… ia sama ada bangkrap atau terdiri daripada sekelompok samseng".

Demi meraih simpati umum, seorang lagi daripada 10 yang mogok lapar itu berjanji untuk menderma sekurang-kurangnya RM3 juta kepada badan-badan kebajikan jika kerajaan negeri Pahang membuat bayaran ke atas tuntutan tersebut.

Inilah tohmahan-tohmahan bagi menunjukkan keburukan kerajaan negeri Pahang. Sedangkan, mereka tahu, proses perundangan belum terhenti lagi. Betul, bahawa Mahkamah Tinggi Kuantan sudah memutuskan pada 25 Mei 2007 tentang pembayaran RM37.13 juta, dengan faedah lapan (8) peratus setahun berkuatkuasa mulai 31 Disember, 2000.

Bagaimanapun selepas itu, proses perundangan terus berlaku termasuk rayuan, tuntutan balas-tuntutan balas dan permohonan untuk semakan semula penghakiman oleh kedua-dua pihak, sama ada kerajaan negeri mahupun syarikat pembalakan tersebut .KLIK

Tiada ulasan:

Catat Ulasan